Zilele Nordului

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, mișcare și călătorii găzduit pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova.

Sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea. 

Zilele Nordului activează întreaga regiune. Are zece scene: zece localități din județul Botoșani, fiecare găzduind câte un festival în sine: muzică, film, teatru, poezie, fotografie, conferințe, ciclism, cros și alte competiții sportive. Aceste zece scene-localități sunt legate între ele prin Tururile Nordului, care scot la iveală și alte povești ale regiunii, între care traseele sale culturale și spirituale, dar și surprinzătoarele sale spații de agrement și turism.

Festivalul are loc în fiecare an în a doua jumătate a lunii august și este promovat în România, Republica Moldova și Bucovina de Nord ca un proiect regional de turism cultural adresat unor audiențe diverse: festivalieri iubitori de muzică, pasionați ai sportului, familii, amatori de călătorii.

Misiunea ZN este de a contribui la transformarea socială și dezvoltarea durabilă a Nordului prin creșterea implicării civice a tinerilor și a turismului cultural în regiune.

ISTORIC

Zilele Nordului a pornit în 2014 în orașul Darabani, cel mai nordic al României, rămas și azi inima festivalului. Aflat la sute de kilometri depărtare de marile orașe ale țării, micuțul oraș de pe malul Prutului închide finalul cu un week-end de concerte în Poiana Teioasa, conferințe cu personalități născute în Nord și o mulțime de intervenții și activități culturale.

În cei cinci ani trecuți de la fondare, festivalul a contribuit la creșterea numărului de turiști în regiune și a numărului și calității inițiativelor culturale și de tineret, a stimulat primele investiții în infrastructură și a produs, prin forțe proprii, proiecte de salvare și promovare a patrimoniului cultural din Nord.

ZN arată românilor de pretutindeni, dar și comunității de acasă, că Nordul e un loc care crește prin el însuși, un loc în care îți dorești să te întorci mereu, pentru că Rădăcinile Cresc.

www.zilelenordului.ro | www.facebook.com/zilelenordului