Legenda spune că cei patru stejari seculari de la Darabani ar fi fost plantați de către marele domnitor pe când se întorcea către Suceava de la Lipnic, unde câștigase o bătălie împotriva tătarilor. Acum câteva decenii poiana, care este certificată ca monument al naturii, era unul dintre locurile favorite de picnic ale dărăbănenilor, însă s-a degradat tot mai mult după anii ’90, până a ajuns la stadiul de paragină.
Asociația Nord a invitat firma de peisagistică OPNA Landscape Culture, Primăria Darabani și Ocolul Silvic din Darabani să se alăture unui proiect de salvare a Poienii și de readucere a sa în circuitul turistic și de agrement.
20 de studenți la arhitectură din Cluj, București și Iași au luat parte, în iulie 2014, la un atelier de peisagistică în Poiana Stejarilor, implementând proiectul de design pregătit de partenerii de la OPNA.
„100 pentru Nord” este campania anuală de strângere de fonduri a festivalului Zilele Nordului, organizată pentru a mobiliza resurse financiare și materiale, dar și pentru a atrage atenția asupra unor clădiri de patrimoniu ale Nordului care trebuie salvate de la abandon și readuse în circuitul cultural și turistic. Fondurile sunt donate de către participanții și simpatizanții festivalului, prin intermediul unor mecanisme inovatoare.
Astfel, în 2016 am strâns 3000 de euro pentru Școala Populară de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, în 2015 am donat materiale în valoare de 5000 de euro pentru salvarea Casei Enescu de la Mihăileni, iar în 2014 am adunat bugete de câte 2000 de euro pentru deschiderea Muzeului Nordului și construirea unui parc în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare.