Înființarea Muzeul Nordului de la Darabani

Muzeul Nordului este găzduit de conacul Balș, clădire monument istoric, pe vremuri reședință a hatmanului Moldovei.

Patrimoniul inițial conține aproape 1.000 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord – nordul Basarabiei – Bucovina de Nord. Exponatele provin din județele Botoșani, Suceava și Iași, din regiunea Cernăuți-Herța și din Basarabia.

Proiectul a fost inițiat de către Asociația Nord, Primăria Orașului Darabani și colecționarul dărăbănean Dumitru Haha, care și-a donat întreaga colecție pentru a constitui patrimoniul de bază al Muzeului Nordului.

Muzeul Nordului a fost deschis cu prilejul primei ediții a Zilelor Nordului, în 2014, beneficiind de atunci de mai multe evenimente și campanii de promovare și donații organizate de către Asociația Nord.

www.muzeulnordului.ro

„100 pentru Nord” este campania anuală de strângere de fonduri a festivalului Zilele Nordului, organizată pentru a mobiliza resurse financiare și materiale, dar și pentru a atrage atenția asupra unor clădiri de patrimoniu ale Nordului care trebuie salvate de la abandon și readuse în circuitul cultural și turistic. Fondurile sunt donate de către participanții și simpatizanții festivalului, prin intermediul unor mecanisme inovatoare.

Astfel, în 2016 am strâns 3000 de euro pentru Școala Populară de Artă și Civilizație Românească de la Cernăuți, în 2015 am donat materiale în valoare de 5000 de euro pentru salvarea Casei Enescu de la Mihăileni, iar în 2014 am adunat bugete de câte 2000 de euro pentru deschiderea Muzeului Nordului și construirea unui parc în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare.